Zambezi Zone

Van Lilongwe (Malawi) naar de Victoria Falls (Zambia)

Zambezi Zone

© Tour d’Afrique

Deze sectie voert ons door heel Zambia op weg naar de Victoria Falls. Zambia, genoemd naar de Zambezi-rivier, begint voor ons heuvelachtig waarbij we kleine dorpjes en dun bevolkte gebieden doorkruisen. Na de Luangwa-rivier fietsen we langs het Lower Zambezi National Park richting Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Hier hebben we onze eerste rustdag van deze sectie.

Vanaf Lusaka verandert de weg in snelle vlakke wegen. Deze vervolgen we tot een van de hoogtepunten van de tour: Livingstone. Dit dorpje, gelegen op de grens met Zimbabwe is genoemd naar de eerste Westerling die de Victoriafalls bezocht: David Livingstone. In de lokale taal werden deze watervallen Mosi-oa-Tunya genoemd. ‘De rook die dondert’ is de veelzeggende vertaling hiervan.

Foto: Kristian Pletten

Normaal gesproken hield Livingstone de originele naam aan van zaken die hij ‘ontdekte’, maar deze watervallen vond hij zo indrukwekkend dat hij deze vernoemde naar koningin Victoria. De Victoriafalls horen bij de grootste en meest indrukwekkende ter wereld en omdat het midden in Afrika ligt, is het net wat minder een micky-mouse-attractie als de Niagarafalls in Canada.

Bij deze fantastische watervallen hebben we ook weer een rustdag die ingevuld kan worden met alles wat het natuurgeweld hier te bieden heeft. Van een helikoptervlucht over de watervallen, tot een tour waarbij je letterlijk zeiknat wordt van het opspattende water, tot raften en bungi-jumpen.