The Gorge

Van Khartoem (Soedan) naar Addis Ababa (Ethiopië)

The Gorge

© Tour d’Afrique

Vanaf de Soedaneze hoofdstad Khartoem vervolgt de route zich richting het zonnige zuiden langs de Nijl. Helaas is het al snel gedaan met het mooie asfalt. Vanaf Sennar houdt het asfalt op en beginnen de eerste offroad stukken door het Dinden National Park. ‘s Nachts hoor je de leeuwen brullen en overdag zien we er misschien nog wel eens een lopen. Hoe verder we naar het zuiden fietsen, hoe meer we in het ‘echte’ Afrika terechtkomen. Zowel het landschap verandert bij het naderen van de evenaar en ook de cultuur verandert: van de Arabische Moslim cultuur in Noord-Afrika naar de traditionele stammen-cultuur in de Hoorn van Afrika.

 

Een afdaling over gravel.
Foto: Catharina Robbertze

De route wordt uitdagender, er zal veel geklommen worden, dagen tot 2500 hoogtemeters. In laagland gebieden kan de temperatuur oplopen tot zo’n 40 tot 50 graden. In de hooglanden heb je door de hoogte weinig zuurstof in de lucht.

Een – letterlijk – hoogtepunt van deze sectie is de etappe naar de Blue Nile Gorge, wat ook de naamgever van deze sectie is.

De Nijl heeft de afgelopen millennia flink zijn best gedaan door een diep Nijldal uit de hoogvlakte te slijten. Vanaf de ene kant van de hoogvlakte moeten we zo’n 1800 hoogtemeters in een gevaarlijk offroad afdaling langs allerlei kleine bergdorpjes, dalen tot bij de Nijl. Daar steken we de brug over en vervolgens moeten al die verloren hoogtemeters weer worden goedgemaakt door een lange klim uit het Nijldal.

Deze 20 kilometer lange weg, met offroad stukken, vele haarspeldbochten en zo’n 1800 hoogtemeters is langer en hoger dan bijvoorbeeld de Alpe D’Huez in Frankrijk. Omdat dit geploeter omhoog nog eens plaats vindt plaats bij een graad of 40, is dit een van de zwaarste klimmen uit de tour. Maar de beloning mag er dan zijn: eenmaal boven is het kamperen met een gouden randje: aan de rand van de klif, met uitzicht over het zojuist overwonnen Nijldal.

Kamperen aan de rand van de Gorge

De weg gaat verder naar de hoofdstad van Ethiopië: Addis Ababa, wat ‘Nieuwe Bloem’ betekent in de lokale taal. De stad ligt op de hoogvlakte op zo’n 2200-3000 meter hoogte en daarmee is Addis Ababa, na La Paz (Bolivia) en Quito (Equador), de op drie na hoogste hoofdstad ter wereld. Doordat een groot deel van Ethiopië op grote hoogte ligt,  heeft het land uitgestrekte relatief vruchtbaar hoogland, waar ook de blauwe Nijl ontspringt.