Meltdown Madness

Van Addis Ababa (Ethiopië) naar Nairobi (Kenia)

Meltdown Madness

© Tour d’Afrique

Ten zuiden van de hoofdstad van Ethiopië, Addis Ababa, verandert de hoogvlakte in een heuvelachtig landschap met tussen door wat meren. De weg is goed, geasfalteerd, en voert door dunbevolkte gebieden en kleine dorpjes. De dagen zijn goed door te komen op een hele zware offroad dag na tussen Kanbo en Yabello.

Bij Moyale rijden we Kenia binnen, al weer het vierde land van deze Tour. Hier begint de ‘meltdown’ van deze sectie. Hier beginnen 6 loodzware offroad dagen over lava gesteente door de Dida Galgala woestijn in Noord-Kenia. De wegen kan je niet eens wegen noemen, het kwik bereikt waarden waar de thermometer niet voor is gemaakt en lichaam en fiets worden hier fysiek en mentaal tot het uiterste gedreven.

Tijdens de Rider Meeting wordt de route van de volgende dag besproken. Foto: Christian Pletten.

Na deze monsterbeproeving krijgen we vanaf Isiolo weer asfalt onder de wielen. Hier wordt het klimmen en dalen over de uitlopers van Mount Kenia. Langzaam wordt het landschap weer groener.

Bij Nanyaki bereiken we een mijlpaal tijdens de tour: hier steken we de evenaar over. Zou je vanaf hier nog kunnen spreken over het ‘zonnige zuiden’? Of hebben ze het daar over het ‘zonnige noorden’?

Na de evenaar vervolgens we onze weg naar Nairobi. Deze ‘meltdown’-sectie kent vele landschappen. Van de hoogvlakten tot bergen, van savannen tot woestijnen.

Aangekomen in Nairobi zijn we al weer halverwege de reis. Nairobi betekent in de taal van de Maasai ‘Koele wateren‘, iets wat we na deze meltdown-sectie wel kunnen gebruiken.