Masai Steppe

Van Nairobi (Kenia) naar Mbeya (Tanzania)

Masai Steppe

© Tour d’Afrique

De Masai Steppe is vanwege verschillende redenen een sectie die tot de verbeelding spreekt. Neem nu de beelden van Discovery Channel of National Geograhic van de jaarlijkse trek van duizenden Gnoe’s of jagende leeuwen. Die beelden komen uit dit gebied.

Op één dag fietsen afstand van Nairobi bereiken we de grens met Tanzania. Hier is ook al de indrukwekkende Kilimanjaro zichtbaar, met zijn 5892 meter de hoogste berg van Afrika. Met zijn (steeds minder) eeuwige sneeuw steekt hij ruim 5 kilometer boven zijn omgeving uit wat hem tot hoogste vrijstaande berg ter wereld maakt. Met de blik op deze indrukwekkende berg (nee, die hoeven we niet op te fietsen), fietsen we naar Arusha.

Hier hebben we drie rustdagen, wat alles behalve rusten betekent in Arusha. Dit is namelijk de ‘safari-hoofdstad’ van Afrika. Zowel het Serengeti National Park, de Ngoro-ngoro-krater als de Kilimanjaro zijn van hieruit te bezoeken. Safari betekent trouwens ‘lange reis‘, de Tour d’Afrique is dus een ultieme safari.

Een kudde gnoe’s grazen in de Ngorongoro-krater.

De Ngorgo-Ngoro-krater is de grootste caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Hier leven permanent 25.000 dieren en op het hoogtepunt zo’n half miljoen dieren! Hiermee is het een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Behalve de giraffe, die met zijn lange poten en lange nek de afdaling naar de krater nooit heeft kunnen maken, leven hier zo’n beetje alle grote diersoorten die Afrika te bieden heeft.

Dan het Serengeti National Park (Serengeti betekent ‘eindeloze vlaktes‘ in het Maasai). Dit park bestaat voor het grootste gedeelte uit savannes en boslandschappen. Het park is bekent om de halfjaarlijkse grote migratie van planteneters vanwege de droogte. Zo’n anderhalf miljoen dieren verplaatsen zich dan van noord naar zuid, of van zuid naar noord.

De Adumu, de bekende ‘Jumping dance’ van de Masai.

Na deze safari-momenten is het tijd om weer de fiets te pakken richting het zuiden, het land van de Masai, met kans om onderweg op de fiets ook nog wat wildlife tegen het lijf te lopen. De Masai is een nomadenvolk die erin slaagden, ondanks de moderne civilisatie hun oude tradities te bewaren. De lange, slanke Masai, hoeden met hun herdersstok het vee.

De route gaat verder en vanaf het Manyara-meer wordt de route zwaarder, met lastige offroad-secies over heuvelachtig terrein.

Op de laatste dag van de sectie moet er nog 1300 meter geklommen worden naar ‘World’s end’-viewpoint, waarna we 800 hoogtemeters afdalen tot in Mbeya.