Over Tour D’Afrique

De route van Caïro naar Kaapstad

In mijn agenda staat een rood cirkeltje. Een rood cirkeltje op 11 januari 2013. Dat is de dag dat de Tour d’Afrique voor mij begint in de Egyptische hoofdstad Caïro. De Tour d’Afrique; een fietstocht van 12.000 kilometer van noord naar zuid Afrika; van Caïro naar Kaapstad; door Egypte, Soedan, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika; 94 fietsdagen (en 25 rustdagen) en een gemiddelde afstand van 123km per dag; kan als race gefietst worden of op het gemak; 40 tot 50 deelnemers elk jaar (inclusief fietsers die een enkele sectie meedoen); slechts 25% slaagt er in om elke meter tot Kaapstad te fietsen: EFI (Every F**cking Inch).

De Tour is alles behalve een relaxe fietsvakantie. Zware dagen door de hitte van de woestijn, de regentijd of de ijzig koude ochtenden van Zuid-Afrika. Wegen van zand, stenen, modder, gravel, wasbord en asfalt (met hier en daar een gat), maakt dit tot een van de zwaarste fietstochten ter wereld.

Maar het feit dat je niet de enige bent die het doet, je bagage vervoert wordt, ‘s avonds er een goede maaltijd voor je klaar staat, je elkaar er doorheen helpt, en als het echt niet meer gaat een stukje met de truck mee kan, maken Kaapstad toch een haalbare kaart.

De Tour d’Afrique is opgedeeld in verschillende secties. Elke sectie heeft zijn eigen karakteristiek, elke sectie zijn eigen hoogtepunt. Achtereenvolgens zullen we de volgende secties rijden: