Kampeerspullen

Een huis dat in een rugzak past

Kampeerspullen

Vier maanden lang, met de fiets door Afrika. Om het leven nog mooier te maken (en het afzien soms iets meer), groeien er niet overal hotels uit de grond. Daarom zullen de meeste nachten in een tent worden doorgebracht. Indien er een hotel in de buurt is, kan de credit card getrokken worden en wacht je een heerlijke douche, toilet, bed en wat meer voor een luxe.

Maar de meeste nachten zijn we dus zonder deze luxe voorzieningen gesteld. Als je naar de WC moet zoek je maar een plekje in de woestijn, er is immers plek genoeg (schepje mee, gat graven, je ding doen, gat weer dicht gooien). Als je een hele dag door de brandende hitte gefietst hebt, kan je je met wat vochtige doekjes ook prima wassen. En als je wilt slapen dan kan dat ook prima op een luchtbedje.

Je begrijpt het wel: naast de fiets is je kampeermateriaal het belangrijkste wat je meeneemt. Het wordt namelijk mijn huis en bed voor een periode van vier maanden.

Tent

Nu zijn er wel duizenden verschillende tenten in de wereld, maar welke tent moet ik nu meenemen naar Afrika? Om uit al die tenten er een uit te kiezen heb ik een aantal voorwaarden gesteld waar hij aan moet voldoen:

  • Hij moet op te zetten zijn zonder haringen
  • Hij moet met alleen de binnentent op te zetten zijn
  • Hij moet ruim genoeg zijn

De eerste twee voorwaarden zijn redelijk eenvoudig: een tent voldoet daar aan, of een tent voldoet niet daar aan. De derde is een beetje een vage voorwaarde, want hoeveel ruimte is genoeg. Stel het is regentijd (niet onmogelijk in de tijd dat wij in Afrika zijn), dan moet je met al je bagage in de tent kunnen en daarbij ook nog voldoende ruimte hebben om wat te doen (je moet jezelf nog wel fatsoenlijk om kunnen keren).

Naast de vele ruimte in de tent moet hij dus op te zetten zijn zonder haringen: stel dat je in een rotsachtige woestijn staat waar geen haring de grond in is te krijgen, ook in dat geval wil je dat de tent blijft staan. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het ‘s nachts nog warmer is dan 35 graden en dan is het eigenlijk wel lekker als je alleen de binnentent op kan zetten, zo kan het nog een beetje doorwaaien (of ik slaap dan in de open lucht, dat kan natuurlijk ook).