Bocht 7

Carnaval op een berg

Bocht 7

Bocht 7, Alpe d'Huez, France, 26 juli 2013, 17:16 | Thijs
Uncategorized

Donderdag 18 juni, half 10 ‘s ochtends, bocht 7. Gekkenhuis. Bocht 7 op Alpe d’Huez is al jaren de Nederlandse bocht. Al een week voordat de Tour er langs kom is elke meter berm al bezet met campers, auto’s en tentjes.

We komen er bij staan, in de binnenbocht voor het kerkje. Er is nog net een halve meter vrij om mijn tentje op te zetten – er is wat regen voorspeld en dan zitten we in ieder geval droog.

Uit de speakers schalt oer-Hollandse feestmuziek: hoofdzakelijk après-ski-muziek met af en toe een happy hardcore of dance-nummertje voor de afwisseling – niet mijn smaak die après ski maar ik moet toegeven dat ik wel het meeste mee kan zingen.

Vanaf de rand van ons tentje kijken we het tafereel aan. Er komen fietsers voorbij, honderden, duizenden, een constante stroom. De meeste zien er uit als gewone fietsers, maar af en toe komt er wat bijzonders voorbij: een man op een honderd jaar oude fiets, met houten velgen en klassiek kostuum. Twee mannen hebben een bijzondere tandem gemaakt: de achterste persoon zit achterstevoren op de fiets te trappen.

Carnaval of een berg in de Alpen?

Veel fietsers stoppen even om een foto te maken van het tafereel, even mee te dansen, of gewoon: omdat het zo vol is dat ze even niet verder kunnen. Alle auto’s die omhoog moeten komen hier niet snel verder: file. De NOS-auto wordt aanbeden, de Belkin-auto wordt toegezongen. De Orica-Greenedge auto strooit met opblaasbare luchtgitaren, de Sky-bus wordt heftig van links naar rechts geschud. In de truck van Movistar doen ze vrolijk mee met de carnaval: de bijrijder zet een tijdrithelm op en danst vanuit zijn cabine mee op de muziek. Een gekke Hollander – oranje shirt, badmuts op en een biertje in zijn hand – gooit de deur open en gaat met hem op de foto.

We moeten nog een uur of 5 wachten, maar vermaken ons prima zo. De polonaise wordt inmiddels ingezet, de gendarmerie haakt ook nog even aan en ach, ik doe eens gek en haak even aan.

Door de af en toe op komende nevel uit het dal leek het hier soms meer op een dampende feesttent met Koninginnedag dan een berg ten midden van de Alpen.

Maar dan zwelt de muziek weer aan, trekt de nevel weer op en gaat het dak er weer af.

Na een paar uur komt de reclame-caravaan langs. Als een ware carnavalsstoet, het paste wel bij de muziek, scheurde het voorbij, door de smalle opening die tussen het publiek nog beschikbaar was. Als kleine kinderen duikt iedereen op de troep die uit de auto’s wordt gegooid. Af en toe vangen wij ook wat, of beland er wat in onze tent. De meeste dingen zijn nutteloos, maar wat testsetjes wasmiddel, een zakje met wat kleine worstjes en een zakje met kleine broodjes waren nog wel nuttig voor onderweg.

Daarna was het tijd voor de hoofdact van de dag: de Tour zelf. Van de Tour zelf krijg je op zo’n berg bijzonder weinig mee en zelfs van het langsfietsen van de renners krijg je weinig mee. Doordat iedereen naar voren stapt (dat was vast wel te zien op tv…) zie je ze pas als ze aan je voorbij komen, en dan zijn ze ook zo weer weg. De eerste keer dat de renners voorbij kwamen geprobeerd wat foto’s te maken. De 2e keer dat ze voorbij kwamen de camera weggelaten omdat je zonder veel beter kan zien wat er gebeurd.

Na dit slotakkoord van de carnaval was het weer tijd om onze fiets te pakken en de weg te vervolgen naar het zonnige zuiden. De Alpen door op weg naar Italië, weg van de Tourdrukte, weg van de duizenden mensen. Gewoon weer wij, 3 fietsen en wat bagage. En nog steeds zijn de bergen hoog, al zijn er nu niet duizenden anderen die omhoog fietsen.

Moraal van het verhaal:

Zoals Dries Roelvink al zong: De Tour de France, de tijd van je leven!

Printen Printen

Reageer: