Blog & News

Reisverhalen van de fiets in Afrika

Het ABC van de TdA

Tour d'Afrique, 19 april 2013, 18:17 | Thijs
Uncategorized

In de TdA komen nog al wat begrippen voor die voor ons de gewoonste zaak ter wereld zijn, maar voor de rest van de wereld onbegrijpelijk zijn. Een verklarende woordenlijst om typische TdA-begrippen uit de doeken te doen. De begrippen heb ik in het Engels gelaten, omdat ze in die taal gebruikt worden.

Baby wipes shower
(douche met vochtige doekjes) In het geval er na een dag fietsen geen douche beschikbaar is, kan je jezelf (een combinatie van zweet, zonnebrand en zand) schoonmaken met wat vochtige babydoekjes.
Bike coral
(fietskoraal) Om diefstal van fietsen tegen te gaan (dat gebeurt elk jaar wel eens) zetten we de fietsen tegen elkaar in grote groepen en zetten we ze met een kabelslot op slot. Zo onstaat een koraal van fietsen.
Bike shop
Als er iets met je fiets is, kan je hem eind van de fietsdag naar de mechaniekers brengen. Zij doen dan hun best om het te repareren.
Breakfast / Dinner queue
(Ontbijtrij/ dinerrij) Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Al vroeg in de ochtend, voor het ontbijt ‘geopend’ wordt, staat er al een rij. ’s Avonds is het opnieuw timen om na de rider meeting als eerste je avondeten te kunnen krijgen.
Bucket shower
(emmer-douche). Douche met een emmer water. In de middle of nowhere is geen douche beschikbaar. Vaak is er wel wat met locals te regelen dat we tegen betaling een emmer water ter beschikbaar stellen. Werkt beter dan een baby wipes shower.
‘Challenging’
(uitdagend) Sommige dagen zijn zwaarder dan anderen. Als met de voorbeschouwing een dag ‘challenging’ wordt genoemd weet je dat dat een understatement is en het erg, erg zwaar kan worden.
Clinic
Als je medisch iets mankeert ga je naar het medisch-uurtje. Elke dag aan het einde van de dag vindt deze plaats bij een van de twee medics die bij deze tour aanwezig zijn (Luke en Nicks).
Coke stop
Mogelijkheid voor het drinken van een colaatje of iets anders. Wordt in de voorbeschouwing van de dag genoemd als een mogelijke stop, vaak een dorpje of een benzinestation.
Dinner truck
De grote truck waarin de lockers zitten en de kookspullen voor het avondeten. Als je ziek bent of om een andere reden niet kan fietsen kan je ook met de dinner truck mee rijden naar het kamp.
Donkey shower
(ezel-douche) Water om te douchen (tegen een kleine vergoeding) gebracht door een ezeltje met daarachter een karretje met een tank water. Vooral in Soedan. Zie ook bucket shower.
EFI
(Every Fucking/Fabulous Inch) Een speciale status voor mensen die elke meter naar Kaapstad fietsen, ongeacht ziekte, mechanische pech of blessures.
Flagging tape
Om de route aan te geven hangt er bij afslagen rode flagging tape. Hoewel de route vooraf besproken wordt helpt dit bij de navigatie. Overigens mocht je kinderen zien die met rood lint aan het spelen zijn, let dan op: de flagging tape kan daar wel eens verdwenen zijn…
Granny gear
(Omaversnelling) De kleinste versnelling op de fiets, die je nodig hebt om de steile bergen op te fietsen. Vooral in Ethiopië is deze veelvuldig gebruikt.
Locker
(Kluisje) Iedereen heeft een kluisje waarin alle bagage in moet passen. ’s Ochtends is het een drukte van jewelste omdat iedereen ongeveer tegelijk zijn spullen erin wil proppen. Proppen, want bij de meeste mensen past alles met veel pijn en moeite. Een enkeling heeft aan het begin van de tour zelfs spullen naar huis moeten sturen omdat ze te veel bij zich hadden.
Lunch truck
De truck die naar de lunchplek rijdt en waar de lunch klaarstaat (brood met verschillend beleg). Als de etappe wat te zwaar is en je wilt een halve dag rijden, dan kan je ’s ochtends ook met de lunch truck mee. Je kan dan de halve dag vanaf lunch rijden. Je kan ook ’s middags, als de truck langs komt de truck naar het kamp nemen.
Red Line
Om ons kampeerterrein af te bakenen wordt een ‘magisch’ rood lijntje gebruikt. De locals blijven magisch genoeg aan de andere kant van die lijn (behalve soms ‘s nachts, zo nu en dan wordt er wel wat gejat…).
Rider meeting
Elke avond, voor het avondeten, wordt de route van de volgende dag besproken. Tevens wordt de dagwinnaar bekend gemaakt en nog wat huishoudelijke mededelingen gedaan. Na de rider meeting begint het avondeten waardoor het dringen wordt bij de dinner queue.
Rolling hills
(Glooiend) Een glooiend landschap is helaas wat minder glooiend dan wij Hollanders hopen. Met glooiend hoop je in de afdaling genoeg vaart te maken, zodat je de volgende heuvel al bijna helemaal op bent. In Ethiopië zijn de heuvels helaas zo steil en hoog dat je terug gaat naar je granny gear en je een kwartier helemaal wezeloos trapt tot je boven bent.
Section
(Sectie) De tour is opgedeeld in 8 secties. De snelste man/vrouw van de sectie is sectional winner.
Sectional rider
(Sectierijder) Een rijder die slechts een of enkele secties meefietst in plaats van de hele tour.
Stage plate
De winnaar van een etappe krijgt een stage plate.
Stage win
(Etappeoverwinning) De Tour d’Afrique is niet alleen een fietstocht, het is ook een soort wedstrijd. Elke dag strijden verschillende mensen voor de etappeoverwinning. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen.
Tire change
(Bandenwissel) De tour gaat zowel over asfalt wegen alsmede onverharde wegen. Voor asfaltwegen kan je beter op wat smallere banden rijden, die hebben minder rolweerstand terwijl je op de offroad weer veel bredere banden nodig hebt. Op de overgang van verhard naar onverhard moeten we daarom onze banden wisselen. De banden liggen normaal gesproken op het dak van de truck.
Toilet tent
Naar de wc gaan gebeurd normaal gesproken met een schep ergens in de bosjes: kuil graven, je behoefte doen en de boel weer verbergen. In dichtbevolkte gebieden zoals Ethiopië kan je niet ongestoord naar de bosjes lopen, zonder 20 nieuwsgierige kinderen achter je aan te krijgen. Oplossing hiervoor is een speciale tent met daarbinnen wat gaten. Overigens met 70 mensen die naar de wc moeten is dat niet de meest schoonste ervaring.
White board
De route van de volgende dag die uiteen wordt gezet tijdens de rider meeting staat beschreven op een white board. Meestal maken mensen daar een foto van, of schrijven het over om de info onderweg terug te zien. Ook bij aankomst in het kamp – iedereen komt verspreid over de dag aan – staat een white board met nuttige informatie.
Yellow box
(Gele krat) Gevonden voorwerpen gaan in de yellow box. Ben je iets kwijt, kijk dan daar. Heb je iets gevonden, doe het in de yellow box.

Moraal van het verhaal:

De Tour d'Afrique is een wereld opzich met een eigen taaltje!

Printen Printen

Reacties:

  Mike Vermeulen | 25 april 2013, 15:19

Nog een term: PVM bar


Reageer: