Victoria Falls

Een van de grootste watervallen ter wereld niet alleen gezien maar ook gevoeld

Victoria Falls

Victoria Falls, Zambia / Zimbabwe, 13 april 2013, 13:45 | Thijs
Zambezi Zone

De zon schijnt, het is warm. Ik loop door een regenwoud in de verte klinkt er gedonder. Het miezert, het regent, het komt met bakken tegelijk uit de lucht. Ik ben helemaal doorweekt, mijn regenjas hangt als een verzopen vuilniszak om mijn lichaam. Door de felle zon is er een regenboog te zien, en nog een en nog een. Overal waar je kijkt regent het bogen. Het lijkt wel een tropische regenbui, zo’n zomerse donderbui die we wel eens hebben alleen dan zonder donder. Nou ja, geen donder, er is wel donder en dat is nu net die oorzaak van die regen.

Livingstone, gelegen op de grens met Zimbabwe is genoemd naar de eerste Westerling die de Victoria falls bezocht: David Livingstone. In de lokale taal worden deze watervallen Mosi-oa-Tunya genoemd. ‘De rook die dondert’ is de veelzeggende vertaling hiervan. Normaal gesproken hield Livingstone de originele naam aan van zaken die hij ‘ontdekte’, maar deze watervallen vond hij zo indrukwekkend dat hij deze vernoemde naar konigin Victoria.

Je wordt zeiknat bij de watervallen.

Rokende donder is wel de beste omschrijving voor dit indrukwekkende natuurfenomeen. Het einde van het regenseizoen is genaderd, wat betekent dat de watervallen op zijn grootst zijn. Over een breedte van maar liefst 1.7 kilometer valt er miljoenen liters water naar beneden. Het gedonder dat dit natuurgeweld oplevert bevat zoveel kracht dat je boven een heuse waterval-regenbui hebt!

In geen blog is te beschrijven hoe indrukwekkend dit is. Net als het noorderlicht en de Grand Canyon is dit 1 van de 7 natuurwonders van de wereld. Deze hebben we in eerste instantie vanaf Zimbabwe gekeken. Vanaf de brug die beide oevers van de lower Zambezi rivier met elkaar verbinden (en waar mensen vanaf bungi-jumpen), loop je zo naar de grens, koop je een visum en sta je in Zimbabwe. Hier heb je ongelofelijk mooie uitzichten op de falls, van verschillende punten. De grootste waterval was bijna niet zichtbaar door alle ‘rook’ en regen die er in de lucht hing. Na weer opgedroogd te zijn en wat gegeten te hebben zat het dagje Zimbabwe er weer op.

De volgende dag zijn we de watervallen vanuit een andere hoek gaan bekijken: vanuit een helikopter! Nog nooit in zo’n machientje gezeten, maar wel supergaaf om zo die watervallen te zien. Vanaf alle kanten rook, water, gezoem van de helikopter (de donder hoor je niet), regenbogen, de vallei waarin het water wegstroomt, de brede Zambezi waar het water nog zo geruisloos aan komt stromen, allemaal in een oogopslag. Na al dit natuurgeweld is het weer tijd voor de orde van de dag, tijd voor een ‘gewone’ rustdag: de was regelen (ingeleverd bij het hotel), de fiets doen, accu’s van de apparatuur opladen, foto’s en blogs uitzoeken, eten, nog meer eten, en dan gaan we weer verder. Op naar Botswana!

Moraal van het verhaal:

Op sommige plekken regent het elke dag!

Printen Printen

Reacties:

  Eliza | 18 april 2013, 15:46

Tof man, die watervallen, zal idd wel echt indrukwekkend zijn geweest om die te zien! Je maakt toch een hoop mooie dingen mee daar hoor!


Reageer: