Saai Zambia

Lange rechte wegen zonder dat er wat te zien is

Saai Zambia

Zambia, 13 april 2013, 13:34 | Thijs
Zambezi Zone

Het is woensdag 10 april, kwart na enen en we hebben al 180km achter de wielen. Het is donderdag 11 april, nog niet eens 11 uur, of we hebben al 150 kilometer afgeraffeld.

Na de lange vlakke wegen in Egypte en Soedan zijn de lange en redelijk vlakke wegen weer terug van weggeweest. Afstanden boven de 150 kilometer, meer vlak dan glooiend landschap. Links van de weg is wat ongemaaid hoog bermgras te zien, met wat bosjes. Rechts van de weg is wat ongemaaid hoog bermgras te zien, met wat bosjes. Kortom: er is geen fluit te zien.

Saaie, lange rechte wegen in Zambia

Tijd voor een peloton van een man of 10-15 en tijd om gas te geven. Want 180km in je eentje door een saai landschap fietsen duurt zo lang en met een groepje rij je gemakkelijk 30km/h of harder. De dag dat we Livingstone binnenreden hebben Bas en ik de laatste 75km zelfs 38km/h gereden om Gus (een Viking uit kopenhagen) aan een etappezege te helpen.

In Zambia gebeurd nooit wat. De rellen van afgelopen week was dan ook groot nieuws. Ik sprak een politieagent tijdens een coke-stop. Het waren rustige tijden voor hem. Na het oogstseizoen – juni, juli – wordt het wat drukker. Dan hebben de mensen geld, wordt er meer gedronken, meer gestolen op het platteland. Maar nu is er niets, helemaal niets.

Er wonen 13 miljoen mensen in Zambia een land dat 20 keer groter is dan Nederland, daarvan wonen er 10 miljoen op het platteland, dat geeft wel aan hoe weinig mensen we tegenkomen. Af en toe wat stroën hutjes waar men houtskool maakt en verkoopt aan voorbijgangers. “Je moet wat”, zegt een van de bewoners die ik spreek, “We kunnen niet anders”. Dat de lokale houtskoolproductie ook verantwoordelijk is voor grootschalige ontbossing is iets wat boven de schaal van de local gaat: die kent niet meer dan het nabijgelegen dorpje.

Na de lange dagen in Zambia komen de lange dagen in Botswana. Het landschap zal wel wat veranderen, maar langzaam. Het enige wat we daar hopelijk tegen gaan komen: olifanten!

Moraal van het verhaal:

Al zijn de wegen lang en saai: na 3 maanden training is het niet meer taai!

Trefwoorden: , ,

Printen Printen

Reageer: