Lactose intolerantie

Geen yoghurt en ijs voor Thijs

Lactose intolerantie

Lusaka, Zambia, 08 april 2013, 14:52 | Thijs
Zambezi Zone

Ziek in zuid Ethiopië. Diarree, buikkrampen en opgeblazen gevoel, boeren met een slechte smaak, allemaal symptonen van de Giardia Lamblia als ik zo onze medics Nicks mag geloven.

Na een antibiotica-kuur van 7 dagen (normaal zou 5 dagen al genoeg zijn, maar mijn parasiet was een harde jongen en liet zich niet snel klein krijgen) was alles weer voorbij. Eind goed, al goed.

Totdat we in de iets meer ontwikkelde gebieden van Afrika kwamen. Waar in Soedan en Ethiopië zaken als ijs, kaas en yoghurt bijna niet te vinden waren, was het in Nanyuki (Kenia, tijdens onze 4 rustdagen) raak. Heerlijke (vruchten) yoghurts, ijsjes, een lekkere pizza, kaas, het is allemaal weer in grote getalen te krijgen.

Maar dan plots: weer diarree, weer buikkrampen, ik zal toch niet weer?

De ultieme test: een spek-appel-kaas pannenkoek met stroop en suiker!

De volgende ochtend, nadat ik een halve liter aardbijenyoghurt soldaat had gemaakt, sprak ik de medic Luke hier over aan. Een van de bijwerking van de antibiotica kan zijn dat je gevoelig bent voor lactose. Lactase, het enzym dat lactose afbreekt is waarschijnlijk ook afgebroken door de antibiotica. Een tijdje geen yoghurt, melk, kaas, ijs en pizza eten is het devies, kijken of dat helpt.

Dat helpt inderdaad, maar vervelend is dat wel. De volgende rustdag 2 fietsdagen verder in Nairobi bij een grote shopping mall kijk ik velekkerd naar smeuïge pizza’s, verfrissende ijsjes, romige yoghurt’s en heerlijke Franse stinkkazen. Helaas, niet voor mij.

Ook bij het avondeten op de tour – ik ben inmiddels overgestapt naar vegatarisch: dan krijg ik wat meer groente te eten dan het kleine portie wat de vleeseters krijgen – zit er zo nu en dan ook wat kaas door het vegie-eten, wat helaas niet aan mij besteed is (dus geen chili sin carne met kaassaus).

Volgens de medics is dit iets waar ik nog wel weken tot maanden last van kan hebben, niet echt iets waar ik, als Hollandse zuiveljongen, op zit te wachten.

Nu zijn we in Lilongwe, Malawi. We zijn inmiddels een week of 4 verder en in dit Hollandse guesthouse staan pannenkoeken op het menu. En laat een appel-spek-kaas pannenkoek nu net een van mijn favoriete dingen zijn, zeker in de middle of nowhere van Afrika. Dus eventjes niet nadenken over die kaas en lekker die pannenkoek opeten. Als het tegenvalt hebben we daar de volgende dag wel last van.

Gelukkig valt het mee en heb ik de dag erop niet echt ergens last van. Hoera! Ik heb ook het internet even gegoogled voor wat achtergrondinformatie. Harde kazen, Feta, Camembert en boter bevatten bijna geen lactose. Melk en yoghurt een stuk meer, maar het feit dat de pannenkoek goed beviel is voor mij een goede reden om deze week weer langzaam te beginnen met het eten van kaas. En dan komt dat ijsje in Kaapstad vanzelf dichterbij!

De week kaas ging goed, een avondje met een toetje waarin melkpoeder verwerkt was ging minder goed: ‘s nachts buikkrampen en diarree. Nog maar even afblijven van de yoghurt, ijs en melk en kaas eten!

Moraal van het verhaal:

Herstellen van een bacterie kent zo zijn keerzijde!

Trefwoorden: , , , ,

Printen Printen

Reacties:

  sandra ( pilatesjuf) | 08 april 2013, 21:12

Hoi thijs,
Het gardiasisverhaal is herkenbaar. Tijdens onze reis
In 1998-1999 heeft serge er erg veel last van gehad, ik een beetje. Die boertjes met de smaak van rotte eieren of hoe je
Dit het best moet omschrijven, kan ik me zo nog voor de geest halen. Maar goed, je komt er overheen.
Geniet nog van de rest van je tocht en er mogen best nog way kilootjes bij, dus ga voor die lekkere pannekoeken.?


  Rosan | 09 april 2013, 06:59

Het zou toch wel zuur zijn als je helemaal naar Kaapstad fietst voor een ijsje en je er vervolgens geen blijkt te kunnen eten ;)

Hopelijk gaat het snel beter!


  Louise | 11 april 2013, 11:07

Wauw, interessant stuk – ik wist niet dat je door antibiotica lactose-intolerantie kon krijgen. Ik heb toen in Ethiopië ook rotte-eieren-boeren-ziekte gehad, al heeft die nooit een officiële diagnose of naam gehad. Antibiotica hielp me er wel snel vanaf, zonder verdere problemen. Sindsdien, nu anderhalf jaar geleden, kan ik echter wel ook niet meer goed tegen lactose. Inderdaad kun je dan prima harde kazen eten en er is sowieso prima mee te leven. Maar soja-melk en -yoghurt zal in Afrika lastig zijn! Hopelijk is het tijdelijk inderdaad, en smaakt straks het ijs weer prima.

Louise


Reageer: