Vrolijk door de modder

Het regent, het regent, de wegen worden nat

Vrolijk door de modder

Tanzania, 31 maart 2013, 20:53 | Thijs
Massai Steppe

Je hebt 2 soorten kinderen: kinderen die het leuk vinden om in de modder te spelen en kinderen die het niet leuk vinden om in de modder te spelen. Als die kinderen ouder worden is het met in de modder spelen over het algemeen wel gedaan.

Je hebt 2 soorten fietsers: mensen die het leuk vinden om door de modder te fietsen en mensen die het niet leuk vinden om door de modder te fietsen. Dat heeft niet alleen te maken met het kind wat dan los komt, dat heeft ook te maken met zelfverzekerheid op de fiets en fietscontrole.
Omdat ik al die eigenschappen in bepaalde mate wel heb op de fiets, vind ik het wel leuk om door de modder te rijden.

Tanzania, offroad, regenseizoen. Een combinatie die garant staat voor een goed partijtje modderworstelen met de fiets.

Regen: een goede gelegenheid om even te douchen.

De avond voordat we aan het 4-en-halve-dag offroad avontuur beginnen naderen donkere wolken het kampterrein. Niet iedereen houdt van modderworstelen, dus sommigen hopen dat het droog blijft. IJdele hoop: de rest van de avond regent het, een moment dat door een enkeling wordt aangegrepen om te gaan ‘douchen’.

De volgende morgen begint met een vlakke aanloop van 60km voor de offroad begint. Het is voor het eerst sinds Soedan dat we weer een vlakke weg hebben en al snel onstaat er weer een groep van een man of 12 waarmee we de kilometers tot de lunch afhaspelen.

Het is inmiddels beginnen te regenen, de weg ligt er zoals verwacht modderig bij. Ik heb helaas wat problemen met mijn versnellingen. Mijn rohloff-naafversnelling zou in principe geen problemen moeten geven, maar helaas is er wat mis waardoor het schakelen erg zwaar gaat. Door de regen heb ik geen grip op mijn versnellingen en krijg ik hem bijna niet in een andere versnelling.

Ik knal met een vrij grote versnelling de modder in en het enige wat ik met die versnelling kan doen is kijhard doorfietsen. Dat gaat best aardig en rij iedereen die net voor mij de modder is ingedoken voorbij. Helaas kost dat door de modder knallen ook een boel energie en met nog 4 dagen blub in het vooruitzicht lijkt me dat niet verstandig. Ik stop en trek met alle kracht aan mijn versnellingsapparaat om hem een versnelling lager te zetten. Het lukt niet, door de regen heb ik te weinig grip. Ik pak mijn regenjasje uit mijn fietstas (die heb ik ondanks de regen niet aan: het is warm zat) en met dat er tussen heb ik voldoende grip om hem een versnelling lichter te zetten.

Ik maak wat foto’s van voorbijfietsende TdA’ers en vervolg met veel plezier mijn rit door de modder, haal weer wat mensen in, stop weer voor foto’s en spring weer op de fiets. Dit gaat zo de 40km door en dankzij mijn spatborden ben ik redelijk moddervrij gebleven. Tot een bus volle bak door een plas modder rijdt en ik alsnog de volle laag krijg.

Toch nog redelijk schoon haal ik het kampterrein. Na een leuke middag door de modder fietsen is het tijd voor een douche met een emmer water en de tent weer op te zetten voor het die avond wederom gaat regenen. Op naar de volgende modderdag.

Moraal van het verhaal:

Regen en offroad: een leuke combinatie!

Trefwoorden: , ,

Printen Printen

Reageer: