M-Pesa

Betalen via de mobiel in Kenia en Tanzania

M-Pesa

Kenia, 26 maart 2013, 19:15 | Thijs
Meltdown Madness

Stel, je woont in de middle of nowhere van Kenia. Je hele familie heeft gespaard, zodat jij kan studeren in Nairobi en jij een toekomst hebt. Na je studie lukt het je om een baan te vinden in Nairobi en verdien je het meest van de hele familie. Om de familie – die nog steeds in het hoge noorden van Kenia woont – te ondersteunen, wil je zo nu en dan wat geld naar ze opsturen. Maar hoe doe je dat?

Via de bank is geen optie. Je familie heeft geen bankrekening en de dichtstbijzijnde bank is 30 kilometer lopen. Met de post? De kans dat dat gevonden wordt door een postbode die een stuk minder verdient is erg groot. En elke week 2 dagen heen-en-weer bussen is ook niet echt een optie.

In Kenia heeft 70% van de bevolking een mobiele telefoon. Vaste telefoonlijnen hebben ze er nauwelijks gehad, toen er budget was om het telefoonnetwerk uit te rollen, was de mobiele telefoon al gemeengoed in het westen. Afrika heeft de stap van vaste telefoon overgeslagen en is massaal overgegaan op de mobiel.

Een groep informatica-studenten haakte hier met een studie-project slim op in. Ze bedachten een betaalsysteem via de mobiele telefoon. Een pilot werd gelanceerd, welke aanvankelijk bedoeld was voor het verstrekken van micro-kredieten, maar al snel werd dit voor allerhande doeleinden gebruikt.

Safaricom, de grootste mobiele-provider van Kenia, zag hier wel brood in en vercommercialiseerde het systeem. Gebruikers maken een account aan die gekoppeld is aan hun mobiele telefoonnummer. Bij Safaricom verkooppunten, die je in elk klein gehucht wel kan vinden: de mobiele telefonie is immers groot in dit land, kan je geld storten en op een later moment weer opnemen. Nu is dat op zich zelf niet zo speciaal, maar je kan ook geld naar iemand anders sturen middels een smsje.

Met een smsje kan je een bedrag overmaken naar iemand anders zijn ‘rekening’. Zonder problemen kan je zo dus wat geld overmaken naar mensen in de andere kant van het land. Niet alleen kan je zo geld overmaken naar bekenden, je kan op deze wijze ook rekeningen betalen, je salaris ontvangen of je kopje koffie betalen bij een café.

Inmiddels is het M-Pesa systeem uitgegroeid tot het grootste betaalsysteem van Kenia (pesa betekent geld in het Swahilii) en Tanzania waar het ook in gebruik is. Zo zie je maar weer dat een achterstand op een bepaald gebied (de beschikbaarheid van een bank) kan leiden tot een innovatieve oplossing, die nog beter is dan bestaande oplossingen.

Moraal van het verhaal:

Mobiel betalen: in Nederland nog niet van de grond in Afrika de meest gewone zaak van de dag!

Trefwoorden: , , ,

Printen Printen

Reacties:

  Eliza | 27 maart 2013, 06:44

wat creatief bedacht idd.. zo, ideaal die nachtdiensten, ik ben weer helemaal bij met je blogs! wat schrijf je toch leuk!

een dezer dagen zal de mail wel weer volgestouwd worden met nieuwe blogs, maar dat zien we dan wel weer! jij lekker fietsen, ik op hit! veel plezier nog!


Reageer: