Winter

Sneeuw en ijs zonder fiets

Winter

Arnhem (The Netherlands), 09 december 2012, 14:04 | Thijs
Voorbereiding

De NS rijdt weer met een aangepaste dienstregeling, de wegen zijn weer voorzien met een goede laag zout, de wereld kleurde weer eventjes wit en het Elfstedenwoord is alweer gevallen. Kortom, het lijkt er donders veel op dat het winter is. En laat dat toevallig nou een van mijn 4 lievelingsseizoenen zijn.

Ik vind sneeuw geweldig! De donkere vieze winter-wereld wordt een groot rustgevend levend schilderij. Al het geluid van auto’s (als die überhaupt nog kunnen rijden), wordt geabsorbeerd, het straalt een oase van rust uit.Het heeft ook wel nadelen. Zo zat ik afgelopen donderdag weer naar Wageningen op de fiets voor mijn 3e hondsdolheid-vaccinatie. Het fietspad was over het algemeen sneeuw-vrij gehouden, maar op sommige plekken begon het al weer wat te glinsteren omdat de boel aan het aan vriezen was. Gewoon doorfietsen en niet over nadenken is het devies. Andere stukken waren flink gepekeld en in combinatie met een fiets zonder voorspatbord betekent dat je opspattend zout water in je mond en ogen krijgt. Niet echt ideaal fietsweer dus.

Ik had er vorige winters helemaal geen moeite mee om over sneeuw en ijs te fietsen.

Ik vond het afgelopen jaren ook nooit een probleem om met sneeuw en ijs op mijn fiets te springen. Gewoon niet remmen, rare bewegingen of plotselinge bochten maken, dan ga je ook niet onderuit. Ik geloof dat ik afgelopen 3 ijzige winters 1x onderuit ben gegaan mijn mijn fiets. Dat was dan heuvel af, op een spiegelglad ijzig wegdek (wat voor mij geen reden is om rustiger naar beneden te gaan, van dat twijfelend remmend en slingerend fietsen ga je juist op je muil), terwijl er een auto voor mij reed, die plots remde. Toen moest ik ook remmen en was er geen houden meer aan.

Het scheelt al de helft als je niet bang bent om te vallen. In het ergste geval breek ik wat en juist als het glad is en je hebt een wat hogere snelheid is het meer schuiven dan een harde klap, dus de schade valt altijd mee.

Maar deze winter is het anders. Ik merk dat ik nu onbewust iets meer te verliezen heb. Als ik nu val en het gaat helemaal mis, dan kan een breuk al een einde van het begin van de Tour d’Afrique betekenen. En dat is het me toch niet waard, maar omdat ik nu wel een beetje moet blijven fietsen om de conditie niet helemaal weg te laten zakken, heb ik deze winter voor het eerst het gevoeld dat ik liever helemaal geen sneeuw en ijs heb. Gewoon een winter zonder winter, met van dat laffe 8-graden weer. Dan kan ik tenminste mijn rondjes blijven maken.

En dan mag het 5 januari heel hard gaan vriezen en sneeuwen voor jullie, zodat jullie toch nog die echte mooie winter hebben, zoals het hoort. Alleen dan wel zonder elfstedentocht, dat hoeft dan niet. Laat dat nog maar een paar jaartjes duren…

Moraal van het verhaal:

Op de fiets deze winter heb ik niets meer te winnen maar alles te verliezen!

Trefwoorden: , , ,

Printen Printen

Reacties:

  natas | 09 december 2012, 14:32

maar je hebt geluk het winterweer is weer voorbij dus fietsen maar!!!


  lilian | 09 december 2012, 15:35

ik ben al onderuit gegaan.. Heel hard!


  c b | 09 december 2012, 16:14

Ik denk dat je zij-wieltjes moet regelen!


  Eliza | 13 december 2012, 03:31

Ik moet steeds aan je tekst denken als ik over de gladde paadjes rijdt. niet gaan remmen, gewoon doorrijden! kan me nog een keer herinneren dat je er op klarendal vandoor fietste, echt supersnel. dat die niet op zijn plaat dacht ik toen (ik lag toen gelijk al de eerste dag op mijn plaat! :D )


Reageer: