EFI?

To EFI or not to EFI? That's the question

EFI?

Marokko, 18 oktober 2012, 20:34 | Thijs
Marokko, Voorbereiding

De EFI is binnen de Tour d’Afrique een belangrijk begrip. Eigenlijk is het een begrip wat belangrijker is dan het eigenlijk zou moeten zijn. De E staat voor every de I staat voor Inch en de F staat voor fabulous/f*cking of welk F-woord je ook maar het beste kan gebruiken om de bizarre afstand Cairo-Kaapstad te beschrijven.

Als je elke meter van Cairo tot Kaapstad weet te fietsen, ongeacht vermoeidheid, blessures of ziekte (en wie krijgt er geen diarree van een tripje naar Afrika?), krijg je de EFI medaille. En dat is voor sommige mensen veel waard, heel veel waard. Ziek, zwak en misselijk? Diarree, buiten is het 45 graden en je moet 120 kilometer fietsen? We zijn nog steeds EFI, dus klimmen we maar weer op de fiets.

En dat terwijl dat helemaal niet handig is. Je kan beter een dagje rust nemen, met de truck mee en dag erop een stuk fitter weer op de fiets klimmen om te genieten van het feit dat je door Afrika fietst.

Je moet je hier in Marokko in vreemde bochten wringen om op de open vlakten wat schaduw mee te pakken.

Maar de Tour d’Afrique is geen gewone vakantie. Het is de sportieve uitdaging gemixt met een grote avontuurlijke reis. Sommige deelnemers doen mee vanwege de sportieve uitdaging, hebben bij wijze van spreken nog nooit gekampeerd, dat zijn ook de mensen die EFI als een soort doel in hun achterhoofd hebben. Anderen doen weer mee vanwege het grote avontuur en hebben misschien nooit meer dan 40 kilometer op een dag gefietst.

En ik, ik weet het nog niet. Elke keer als ik er over nadenk twijfel ik er aan. Ik hou wel van een sportieve uitdaging, kijken hoever je kan gaan, kijken waar de grens ligt en deze overwinnen. Aan de andere kant hou ik ook van het reizen, het genieten van wat je meemaakt, de omgeving, het feit dat je doet wat je doet. En dat gaat een stuk makkelijker als je fit bent en niet ziek, zwak en misselijk op een fiets zit.

Soms denk ik wel eens om gewoon de eerste dag al in de truck te stappen. Gewoon, om mezelf tegen het EFI-geweld te beschermen. Als ik na 1 dag al geen EFI meer ben, dan weet ik zeker dat ik niet door zal fietsen als het echt niet gaat. Ik heb dan immers geen reden meer om door te fietsen, ik ben toch geen EFI meer. Ook oud-deelnemers waarmee ik mail zeggen: ga niet voor EFI, grote kans dat je dat niet haalt (slechts 20% haalt dat), neem gewoon de rust als je het nodig hebt, dan is er zoveel meer te genieten.

Maar ja, stel nou dat het allemaal mee valt, dat ik me misschien 2 dagjes een beetje beroerd voel. Dan is het toch zonde om EFI te laten liggen?

Nu in Marokko begin ik er weer over te twijfelen. De laatste 2 dagen van deze reis (een reisdag met de auto 8u terug naar Marrakech en nog een halve dag daar voor we het vliegtuig in gaan), was ik (en nog de helft van de groep) lekker ziek. Diarree, overgeven, misselijk, beetje koorts. Voedselvergiftiging in combinatie met vermoeidheid waarschijnlijk. Tja en zoals ik me dan voel, dan ben ik blij als ik die 8u in de auto naar Marrakech overleef, dan ben ik blij dat ik niet hoef te fietsen. Dan wil ik niet eens aan EFI denken.

Maar morgen ben ik weer beter, en dan denk ik: ach die paar slechte dagen moet ik toch wel kunnen trekken…

Moraal van het verhaal:

De weg naar Kaapstad zal lang zijn, sommige dagen misschien wel iets te lang!

Printen Printen

Reacties:

  Gerdien | 18 oktober 2012, 21:15

ben je ook al bekend met het begrip TIA?


  Frans | 18 oktober 2012, 21:27

Tegen Ieders Advies?


  Mike Vermeulen | 18 oktober 2012, 23:41

TIA = This is Afrika


  Thijs | 19 oktober 2012, 05:49

Frans: Sommigen tegen ieders, ook dokters, advies.
Gerdien: Jazeker, ‘t is niet mijn eerste keer Afrika


  Gerdien | 19 oktober 2012, 09:02

Thijs, wat bedoel je dat ik zeg ?!?


  Gerdien | 19 oktober 2012, 09:03

oooo, zo
Ja dat is waar ook, nou herinnner ik mijn eerste kennismaking met jou weer: je was ‘diaree in Uganda’ aan het uitbeelden…


  eliza | 14 december 2012, 16:27

Maareh, vergeet ook niet je goede verstand in te pakken hè! ;)


Reageer: